Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel
Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. ‘De wijngaard gaat voor het druivenras’ is zijn stellige overtuiging. Daarom staan bijvoorbeeld druivenrassen in diverse wijngaarden door
elkaar aangeplant (complantation), zoals vroeger normaal was. Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver
zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het
terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie
bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een heerlijk zacht mondgevoel. Ondanks de
specifieke opvattingen van Jean-Michel zijn de wijnen niet ‘moeilijk’ te noemen en kennen zij daardoor een brede schare liefhebbers.